Stiklestad er med sine historiske begivenheter viden kjent. Da deres nye nettside skulle utarbeides var det særlig viktig å skape en god balanse mellom å formidle det som skjer nå, og det som har skjedd.
«Det som skjer nå» omfatter blant annet ulike opplevelser, aktiviteter, overnatting og servering. «Det som har skjedd» omfatter den rike historien. For å oppnå et godt resultat sto kjernemodellen, personas og redefinerte kundereiser med fokus på optimalisering av digitale touchpoints sentralt.
Prosjektet startet høsten 2018. Etter innsiktsfasen og behovkartlegging analyserte jeg lignende virksomheter for å finne styrker og svakheter ved deres digitale løsninger. Dette for å hente inspirasjon til sidestruktur, kundereiser og presentasjon av historisk informasjon på en engasjerende måte.
Tanken bak den visuelle utformingen er at virkemidlene sammen skal skape et naturlig visuelt hierarki som fremmer sentral informasjon og naturlig veier videre. For kunden var brukeropplevelsen på mobil viktig. Wireframes og prototyper ble derfor utarbeidet og testet på mobil først.
Engasjert UI/UX Designer med interesse for frontend-utvikling. Jobber hver dag for å skape gode brukeropplevelser på digitale flater med intuitive brukergrensesnitt som engasjerer og presterer. Dette kombinert med stilrent design som sammen bidrar til å nå brukerens og forretningens mål.
Jeg tenker at digitalisering handler om å snakke med folk og lage enkle løsninger som funker for dem. Trives som best når gode løsninger lages sammen med andre.
Med erfaring fra Smart Media, HK Reklamebyrå & HK Bits mestrer jeg å drive innsiktsarbeid og behovskartlegging, utarbeide skisser fra wireframes til «pixel perfect»-design, samt brukerteste og validere løsninger via interaktiv prototyping. Implementerer også design front-end (HTML, SCSS & JS.)
I bunn har jeg en bachelorgrad i Markedsføringsledelse og bedriftsutvikling fra Handelshøyskolen BI. Valget av høyere utdanning var for meg selvsagt etter tre meget lærerike år ved linjen Medier og kommunikasjon. Her tilnærmet jeg meg praktisk og teoretisk kunnskap innen visuell kommunikasjon og design, men følte det nødvendige forretningsmessige perspektivet for å skape reell verdi for kundene manglet. For å spisse kompetansen ytterligere har jeg også en videreutdanning i Digital transformasjon og forretningsutvikling fra OsloMet.
Kloke hoder sier imidlertid at man aldri blir ferdig utlært. Det er liten tvil om at det stemmer. For å være “on top of the game”, og ikke minst godt rustet for fremtiden, bedriver jeg kontinuerlig kompetanseheving. Tanken er å være en engasjert ressurs som evner å bidra til digital transformasjon på både et strategisk og operativt nivå.
Med dette har utdanning, interesser og arbeidserfaring resultert i en kombinasjon av designfaglig bakgrunn, høy forretningsforståelse og teknisk kunnskap som sammen danner grunnlaget for å kunne utarbeide intuitive brukergrensesnitt som engasjerer og presterer.